Katar Dünya Kupası’nı alırken…

 


Neredeyse bir yıl önce Guardian gazetesinde yazılan bir makale ilgimi çekmişti. Yazı adını duyduğumuz ve duymadığımız birçok “sahtekardan” bahsediyordu. İngilizlerin bu konuda taraf olmalarından dolayı etrafa sataşmalarını normal bulmuştum. Fakat yazı bir şekilde aklımda kalmış. Aylar sonra, Dünya Kupası başladığında, ekranda FIFA Başkanı Gianni Infantino’yu mağrur bir ifadeyle kendisine verilmiş koltukta yayılırken görünce aklıma önce “Para sende ama kelsin!” demek geldi. Sonra da Guardian’ın yazısını hatırladım ve biraz da Netflix’teki belgeselin de (FIFA Uncovered) dolduruşuyla biraz araştırma yaptım.

Bir sürü isim ve bir sürü iddia… İlişkiler arap saçı… Dönen para miktarı ise üfffff!…

Bu karmaşanın içinde sadeleşmek adına bir şekilde bu rezalete bulaşanların ve Dünya Kupası’nın Katar’a verilmesi yönünde oy kullananların ve bunların etrafında bulunan veya bu kişilere etki edenlerin o günkü ve bugünkü durumlarını kısaca yazmak istedim. Maksat bir yerde bu kayıt bulunsun.  

Dünya Kupası için Katar’a oy veren FİFA yöneticileri 

Sepp Blatter (İsviçre)... O dönem FİFA Başkanı ve teklif sürecinin gözetmeniydi. 

Futboldan men edildi.

Julio Grondona (Arjantin)... O dönem FİFA yönetim kurulu üyesiydi. 

Meslektaşları tarafından ABD iddianamelerindeki yolsuzluk ödemelerinden sorumlu tutuldu. 2014 yılında öldü. 

Michel Platini (Fransa)... O dönem UEFA Başkanı, FİFA yönetim kurulu üyesiydi. 

Sekiz yıllık futboldan men kararı dört yıla indi. Şu an için futbol yasağını tamamladı. 

Issa Hayatou (Kamerun) ... O dönem FİFA yönetim kurulu üyesiydi. 

Parlamentoda, oy karşılığı Katar'dan 1,5 milyon dolar almakla suçlandı. Ayrıca oylamadan kısa bir süre önce TV sözleşmeleri için rüşvet almakla da suçlandı. Her iki suçlamayı da şiddetle reddetti. Şubat 2022’de, "yetersiz kanıt" nedeniyle spor tahkim mahkemesi (CAS) bir yıllık futbol yasağını bozdu. 

Jack Warner (Trinidad ve Tobago) ... O dönem FİFA yönetim kurulu üyesiydi. 

Şimdi ömür boyu futboldan men edildi. Cezai kovuşturma için Trinidad'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne iade edilme tehlikesiyle karşı karşıya. 

Ángel María Villar (İspanya) ... O dönem FİFA yönetim kurulu üyesiydi.  

Dünya Kupası ihale süreciyle ilgili soruşturma ile iş birliği yapmadığı için para cezasına çarptırıldı. 2017 yılında zimmetine para geçirme şüphesiyle tutuklandı. FİFA'dan istifa etti. Daha sonra kendisine yönelik suçlamalar düşürüldü. 

Chung Mong-joon (Güney Kore)... O dönem FİFA yönetim kurulu üyesiydi.  

Güney Kore'nin 2022 Dünya Kupası teklifindeki rolü nedeniyle FİFA'nın etik komitesi tarafından altı yıl boyunca futboldan men edildi, ancak bu CAS tarafından 15 aya düşürüldü ve 2018'de sona erdi. 

Michel D'Hooghe (Belçika)... O dönem FİFA yönetim kurulu üyesiydi.  

Rusya'nın 2018 teklifine bir danışmandan "küçük bir tablo" kabul ettiğini itiraf etti. Oğlu Pieter’a, oylamadan kısa bir süre sonra Katar'ın spor hastanesinde bir iş teklif edildi. Belçikalı, "Oğlumu Katar'a oy vermekle değiştirmedim" dedi. FİFA Etik Kurulu tarafından suçlamalardan aklandı. Hala FİFA'da. 

Ricardo Teixeira (Brezilya) ... O dönem FİFA yönetim kurulu üyesiydi.  

Cezai soruşturma tarafından, Blatter'in yönetimindeki FİFA'nın bildiği geniş TV sözleşmeleriyle ilgili olarak rüşvet alan kişi olarak adlandırıldı. Bu tür ödemeler o zamanlar İsviçre yasalarına göre bir suç değildi. Ömür boyu futboldan men edildi. 

Muhammed bin Hamam (Katar) ... O dönem FİFA yönetim kurulu üyesi ve Asya Futbol Konfederasyonu başkanıydı

"Çıkar çatışmaları" nedeniyle ömür boyu futboldan men edildi. 

Chuck Blazer (ABD) ... O dönem FİFA yönetim kurulu üyesiydi.  

ABD savcılığının muhbiri. Önceki Dünya Kupası teklifleriyle birlikte rüşvet kabul etmek için diğer FİFA yönetim kurulu üyeleriyle komplo kurduğunu itiraf etti. 2017 yılında öldü.

Worawi Makudi (Tayland) ... O dönem FİFA yönetim kurulu üyesiydi.  

Başlangıçta, seçim sahteciliğinden suçlu bulunup sonra FİFA tarafından beş yıl boyunca futboldan men edildi. Ancak Tayland'da cezai mahkumiyeti iptal edildikten sonra yasak CAS tarafından bozuldu. 

Nicolás Leoz (Paraguay) ... O dönem FİFA yönetim kurulu üyesiydi.  

1990'larda Dünya Kupası TV sözleşmeleri üzerinden rüşvet aldığı iddia edildi. İngiltere'nin Dünya Kupası teklifini desteklemesi karşılığında şövalyelik talep ettiği ve FA Cup'ın adının değiştirilmesini ve bu kupaya kendi adının verilmesini önerdiği söyleniyor. 2015 yılında Interpol kırmızı bülteninde adı geçmiştir. 2019 yılında öldü. 

Franz Beckenbauer (Almanya) ... O dönem FİFA yönetim kurulu üyesiydi. 

2016 yılında Almanya'da düzenlenen 2006 Dünya Kupası'nın bir parçası olarak dolandırıcılık ve kara para aklama nedeniyle soruşturuldu. Soruşturma, zamanaşımı süresinin dolması nedeniyle 2020 yılında karar verilmeden kapatıldı. Herhangi bir yanlış davranışı olmadığını iddia ediyor 

Rafael Salguero (Guatemala)... O dönem FİFA yönetim kurulu üyesiydi.  

2016 yılında birden fazla yolsuzluk suçlamasından suçlu bulundu ve üç yıl boyunca ev hapsinde tutuldu. 

Vitali Mutko (Rusya) ... O dönem FİFA yönetim kurulu üyesiydi.  

Wada tarafından Rusya'nın devlet destekli doping programını denetlemekle suçlanıyor. Olimpik sporlardan ömür boyu yasaklandı. Daha sonra CAS tarafından yasak kaldırıldı. 

Geoff Thompson (İngiltere) ... O dönem FİFA yönetim kurulu üyesi ve İngiltere’nin Dünya Kupası adaylığını yürüten komitenin başkanıydı. 

Artık futbolda değil. İngiltere’nin adaylığı (selefi Lord Triesman tarafından da yönetilen) daha sonra Warner'ın "yağmur gibi uygunsuz isteklerini" tespit eden Garcia raporu tarafından sansürlendi. "Teklif ekibi, teklif kurallarını ve FİFA etik kurallarını açıkça ihlal ederek isteklerini sık sık yerine getirdi." Bu, Warner'ın "evlatlık oğluna" Tottenham Hotspur ve Aston Villa'daki iş bulmayı da içeriyordu. "İngiltere 2018, oylarını etkilemek için Bay Warner'a kişisel bir fayda sağlamaya çalıştığı görünümünü verdi." 

Marios Lefkaritis (Güney Kıbrıs) ... O dönem FİFA yönetim kurulu üyesiydi.  

Katar hükümdarına ait varlık fonunun, ailesinin topraklarının bir şeridi için 27 milyon sterlin ödeyip ödemediğine dair Sunday Times soruşturmasına konu oldu. Herhangi bir kanunsuzluğu şiddetle reddetti. Hala FİFA'da. 

Jacques Anouma (Fildişi Sahili) ... O dönem FİFA yönetim kurulu üyesiydi.  

İngiltere parlamentosunda Katar'a oy vermek için 1,5 milyon dolar rüşvet almakla suçlandı. İddiaları reddetti ama FİFA’daki koltuğunu kaybetti. 

Junji Ogura (Japonya) ... O dönem FİFA yönetim kurulu üyesiydi.  

Emekli oldu. 2015 yılında, üst düzey Japon futbol yetkililerinin, Japonya'nın Güney Kore ile 2002 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmasına destek karşılığında Güney Amerika derneklerine 1,5 milyon dolar ödediğini reddetti. 

Şenes Erzik (Türkiye)... O dönem FİFA yönetim kurulu üyesiydi.  

Emekli oldu. 

Hany Abo Rida (Mısır) ... O dönem FİFA yönetim kurulu üyesiydi.  

Hala FİFA yönetim kurulu üyesi.  

 

Katar’ın teklif sürecine katılamamışlar

 

Amos Adamu (Nijerya) ... O dönem FİFA yönetim kurulu üyesiydi.  

Rüşvet kurallarını ihlal ettiği için üç yıl boyunca futbol yönetiminden men edildi. İddialar ilk olarak oylamadan önce Sunday Times'ta yapılmıştı. FİFA etiğini ihlal ettiği için 2017'den itibaren iki yıl daha yasaklandı. 

Reynald Temarii (Tahiti) ... O dönem FİFA yönetim kurulu üyesiydi.  

Tahiti Futbol Federasyonu başkanı. Başka bir FİFA Dünya Kupası disiplin davasının yasal masraflarını ödemek için oylamadan önce Bin Hammam'dan para aldığı için sekiz yıl boyunca futboldan men edildi.

 

Unutulmaması gerekenler

Jérôme Valcke (Fransa) ...O dönem FİFA Genel Sekreteri’ydi. 

2016'da kovuldu ve FİFA tarafından 10 yıl boyunca futboldan men edildi. İsviçre temyiz mahkemesinde rüşvet suçlamasıyla 11 ay ertelenmiş hapis cezası aldı. 

Rafael Esquivel (Venezuela) ... O dönem CONMEBOL (Güney Amerika Futbol Konfederasyonu) yönetim kurulu üyesi ve Venezuela Futbol Federasyonu başkanıydı. 

2015 soruşturmasının bir parçası olarak tutuklandı. Futboldan men edildi. ABD'de haraç toplama, elektronik dolandırıcılık ve kara para aklama gibi yedi komplodan suçlu bulundu. 

Eugenio Figueredo (Uruguay) ... O dönem CONMEBOL (Güney Amerika Futbol Konfederasyonu) başkan yardımcısıydı. 

2015 soruşturmasının bir parçası olarak tutuklandı. Güney Amerika turnuvaları için ticaret anlaşmalarıyla bağlantılı olarak rüşvet aldığı için futboldan men edildi. 

Alfredo Hawit (Honduras) ... O dönem CONCACAF (Kuzey ve Orta Amerika ve Karayipler Futbol Birlikleri Konferederasyonu) yetkilisiydi.

2015 İsviçre soruşturmasının bir parçası olarak tutuklandı. Ömür boyu futboldan men edildi. 

Harold Mayne-Nicholls (Şili) ... O dönem FİFA yetkilisi ve 2018 ve 2022 Dünya Kupaları için değerlendirme başkanıydı. 

FİFA etik komitesi tarafından, ailesinin üyeleri ve Şili'den sporcular adına Katar teklif komitesine bağlı bir organizasyona yaptığı talepler üzerine yedi yıl boyunca futboldan men edildi. Yasak, FİFA'ya yapılan temyiz başvurusu üzerine üç yıla, ardından CAS tarafından iki yıla indirildi. 

 

Ayrıca odada…

Vladimir Putin (Rusya) ... O dönem ve hala Rusya devlet başkanı. 

Kırım'ı işgal etti, İngiliz topraklarında kimyasal silah kullandı, Ukrayna'da savaş başlattı. Yine de, Kremlin'deki 2018 dostluk töreni sırasında dünyanın Rusya'ya "aşık" olduğunu ilan eden Gianni Infantino tarafından övüldü. 

Boris Johnson (İngiltere) ... O dönem İngiltere'nin 2018 Dünya Kupası teklif ekibinin bir parçası olan Londra Belediye Başkanıydı. 

Kendi partisi tarafından İngiltere başbakanlığı sona erdirildi. Görevdeyken polis tarafından para cezasına çarptırıldı. 

Roman Abramoviç (Rusya) ... O dönem Chelsea FC'nin sahibi ve 2018 Dünya Kupası teklifi için Rusya’nın elçisiydi. 

İngiltere hükümeti tarafından Kremlin ile bağlantıları nedeniyle hakkında yaptırımlar uygulandı. Chelsea'ye sahip olması yasaklandı. 

David Cameron (İngiltere)... O dönem Başbakan ve İngiltere’nin 2018 Dünya Kupası teklifinin destekçisiydi.

Brexit'i gerçekleştirdi, hemen görevden istifa etti. 

David Beckham (İngiltere)... O dönem İngilitere’nin teklif komitesinin futbol elçisiydi. Katar'ın 2022 turnuvasını kazandığını görünce teklif verme sürecinden "iğrendiğini" ilan etti. 

Katar’ın futbol elçisi.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GODOŞU BEKLERKEN

ÖZLEMEK

Muallakta Kalan Tıp Terimleri Sözlüğü (Açıklamalı)